Kommentare: Innowacyjna metoda suszenia drewna - Czas na odkłamanie przesądów o drewnie

Artikelkommentare

9 Kommentare
💬 9 Kommentare
S
Suszarnik 21 Sep 2014, 22:27

Panie autorze tego wynalazku, czy widział Pan nowoczesne suszarnie do drewna?

Czytając pański artykuł odnoszę wrażenie, że przespał Pan przynajmniej pół wieku.

Ponadto brakuje Panu spójności wiedzy w zakresie suszarnictwa.

W sumie to nie wiem, o co chodzi?

A
andrzej 28 Sep 2014, 18:35

jak nie wiesz o co chodzi to po co piszesz i obrażasz

S
Suszarnik. 30 Sep 2014, 08:12

Od dziesięciu lat zajmuję się suszeniem drewna i mam trochę orientacji w temacie.

Obecnie szukam porządnej suszarni i znalazłem coś takiego (MAHILD). Na Dremie też było kilka innowacyjnych, ciekawych rozwiązań.

Nie chciałem nikogo obrażać, ale co u autora artykułu jest innowacją tam jest znane od lat.

Stąd zdziwienie i pytanie o co chodzi.

K
Kayugroup, Monachium 20 Jan 2017, 09:56

Odnosi się wrażenie, że pan Amenda wie, o czym mówi. Są i inne metody, jak pisze Suszarnik, ale jak się samemu jeszcze do końca nie wie (a tak chyba jest w przypadku Suszarnika), to nie ma co deprecjonować wynalazku (bądź innowacji) pana Amendy. Jak zajrzeć na stronę, którą podaje Suszarnik, to można zobaczyć, że tylko firma Mahild chwali się 16 innowacjami (!). Niełatwo jest uzyskać naprawdę dobre rozeznanie. Czy można gdzies, np. na youtube zobaczyć filmik z taką suszarnią, jaką opisuje pan Amenda?

J
jacek 24 Jan 2017, 12:47

nie moge sie zalogować

J
jacek 24 Jan 2017, 13:29

Zabieram głos z 2 powodów, w suszarnictwie jestem od 1977.r. XX.w. oraz miałem kontakt z p. Amendą. Metoda była była znana już w I.poł XX.w. Tylko wszystko musi mieć swój czas i miejsce, dlatego niektóre rozwiązania prą do przodu,a inne to ślepa uliczka rozwoju, jak np 2 wieżowe czołgi z II wojny. Pracowałem dla firmy, która chciała zastosować rozwiązania p.Amandy, przeznaczono nawet jedna skorupę do modernizacji, ale zrezygnowana koszt modernizacji był porównywalny z ceną nowej komory a wsadzie 80m3. Był również wyjazd aby zapoznać się z praca i jakością suszenia. Jakość suszenia db. była niezadowalająca. Teraz piszę to ku przestrodze kupujących, aby nie przepłacali za innowacje. Suszarnie o wymuszonym obiegu powstały wraz z silnikiem elektrycznym t.j w poł. XIX.w. Przecież ludzie eksperymentowali. Do suszenia potrzebne są pod kontrola elementy; wilg. drewna, wilg. pow. tem. pow. cug tez jest ważny ale może być różny. Tą ostatnia przestrogę mówię z własnego doświadczenia gdyż regulowałem pracę przeszło 100 komór różnych producentów, i wybudowałem 38, ale do tego musiałem z elektronikiem wybudować prosty i niezawodny sterownik.

S
S.A 7 Nov 2017, 17:11

Jeśli mówisz Jacek, że koszt urzadzenia jest decydujący o jego wyborze, to chcę Ci powiedzieć, że decyduje o celowości wyboru urzadzenia bilans kosztów i zysków. Może należy wpierw poznać i zrozumieć. Oferowane moje rozwiązania daja możliwość stosowania własnych reżimów a oszczędności i korzyści wynikają z rozwiazań konstrukcyjnych. Więcej chęci poznawczych a nie udowadniania własnych przekonań, chyba w imię poczucia własnej wartości. Jestem otwarty na merytoryczną rozmowę - zapraszam.

S
S.A ↩ Suszarnik 7 Nov 2017, 17:39

Szkoda, że mylnie nie rozumiejąc zagadnienia przyjmujesz, że duża niemiecka Firma MACHILD to najlepszy wybór. Z konstrukcji widocznych na www wynika, że niestety nie. Ponadto piszesz, że na DREMIE było kilka ciekawych rozwiązań - powiedz które. Jestem w stanie jednym rysunkiem przekrojowym pokazać, że mimo iż energia cieplna jest kosztowna, prawie wszystkie urządzenia suszarnicze wyrzucają ją, bez wykorzystania w procesie, tuz po nagrzaniu powietrza. Ciekawe co? A co jak pokażę, że rzeczywiście tak jest? Czy wtedy Suszarnik na forum przeprosisz mnie, że jednak to Ty się myliłeś? Rzucam więc rękawicę. Pokażę osobom zainteresowanym tematem, olbrzymie straty ciepła zużytego, lecz nie wykorzystanego do suszenia materiału i mimo tego wyrzucanego do atmosfery z jakimi mamy do czynienia w obecnych, bardzo wielu suszarniach. Wtedy zapewne wniosek należy wysnuć jeden - jak niski poziom techniczny jest w tej branży i jak wiele można zrobić by tego uniknąć ? W procesach można skutecznie odzyskać nawet 3/4 energii cieplnej a niestety wybierane są opcje bardzo nie efektywne energetycznie bo tańsze, mimo że dobre urządzenie zwraca się w ciągu nie więcej jak 2 lata. Rynek niestety wymusi działania w celu eliminacji z przemysłu procesów kosztownych.

Podobnie w branży kotłów na biomasę. Niewiarygodnie duże straty energii potencjalnie do wykorzystania tylko nadmiernie grzeje atmosferę. Ale popyt mają w większości tylko urządzenia tanie w zakupie a nie najbardziej ekonomiczne w okresie eksploatacji.

D
Dominik Jabłoński ↩ S.A 7 Nov 2017, 22:46

Moim zdaniem przyczyną tego, że niewiele firm drzewnych zwraca uwagę na kwestie strat cieplnych wynika w dużej mierze z faktu "nie liczenia" kosztów opału. W wielu tartakach koszty zużycia odpadów drzewnych traktowane są jako nieistotne - wszak mają je "za darmo". Niewielu właścicieli liczy "koszt" odpadów chociażby po cenie możliwej sprzedaży.

Sytuacja wygląda nieco odmiennie, gdy firma stawia więcej suszarni i zaczyna być liczone zapotrzebowanie mocy cieplnej. Wtedy szybko rośnie koszt kotłowni i tu oszczędne energetycznie suszarnie mogą być alternatywą.

💬 Kommentar hinzufügen

← Forum    ← Zurück zum Artikel
Fehler melden