Mała suszarnia drewna.

Wątek forum

8 wpisów
J
Janusz

Witam Drodzy forumowicze poszukuję informacji na temat możliwości wykonania samemu niedużej suszarni dla dębu i jesionu. [Do 8 m] Planowałem zbudować z piecem nadmuchowym opalanym odpadkami. Wiem że jest to wyższa szkoła jazdy[suszenie] ale pora spróbować samemu. Do tej pory suszyłem na powietrzu. Jednak jest to długi proces i napewno nie osiąga wilgotności 10%. Proszę o wszelkie pomysły. [Oprócz zleć innemu, kup nową]

↩️ 8 wpisów
J
Janusz 15 paź 2011, 10:50

Witam Drodzy forumowicze poszukuję informacji na temat możliwości wykonania samemu niedużej suszarni dla dębu i jesionu. [Do 8 m] Planowałem zbudować z piecem nadmuchowym opalanym odpadkami. Wiem że jest to wyższa szkoła jazdy[suszenie] ale pora spróbować samemu. Do tej pory suszyłem na powietrzu. Jednak jest to długi proces i napewno nie osiąga wilgotności 10%. Proszę o wszelkie pomysły. [Oprócz zleć innemu, kup nową]

A
Antoni 16 paź 2011, 10:58

Witam. Piec opalany odpadem dobrze - typ UKS, ale nie nadmuchowy ciepło musi być zebrane z nagrzewnic. Kup skorupę starej Hajnówki i ja zmodernizuj lub jeżeli masz jakieś pomieszczenie, wiatę wykorzystaj ocieplając nie zapomnij o współczynniku k

J
Janusz 18 paź 2011, 08:27

Posiadam możliwość wykorzystania budynku.Ocieplenie zrobię sam.Nagrzewnice to spory koszt. Planowałem piec nadmuchowy, rury od dołu ,a od góry zainstalować wentylatory które wymuszały by obieg powietrza. No i wiadomo wentylację w dachu. Pomysł z Hajnówką napewno jest dobry, ale nie znam się na modernizacji. Panie Antoni proszę jeżeli ma Pan chwilę czasu o i-mail z podanym nr. telefonu. Zadzwonię i porozmawiamy. j.lytka@ wp.pl pozdrawiam Janusz

A
Antoni 24 paź 2011, 12:18

Janusz dostosowałem się do Twojej propozycji i nic

N
nowy 4 lis 2011, 20:45

chciałbym poznac wasza opinie wachowców czy taka suszarnia ma sens i czy jest mozliwe to co o niej pisza

http://www.logosol.pl/suszenie/szuszarnia-sauno/

J
jacek 2 sty 2015, 20:54

Oczekuje kilku opini na temat suszarni aerodynamiczne. Posiadam kontener 5mx3mx2,5m.

Interesuje mnie wielkość wentylatora,itd

P
Przemek ↩ jacek 29 mar 2016, 21:14

kontenerowych suszarni drewna. Kontener o tych wymiarach nadaje się jeżeli posiada dobrą izolację termiczną (około 0,26 W/m2) oraz o ile ściany wewnątrz nie są wykonane ze stali.

Telefon do mnie - 784 038 441

R
Roman ↩ Antoni 26 mar 2017, 10:16

Tak jak Pański przedpiśca stoję przed dylematem budowy suszarni do drewna. Czy jest możliwe abyśmy porozmawiali przez telefon? mój numer to 662 022 281 albo email romanewas@wp.pl

↩️ Odpowiedz w wątku

← Forum
Zgłoś błąd