Witam
Potrzebuje opini odnośnie dobrego sterownika do suszarni drewna
Posiadam suszarnie o pojemnosci 15m3 lecz mam zamiar rozbudowe o jeszcze jednom tylko o pojemności 25m3 . Z tego sterownika co obecnie
pośiadam niby automatyczny specjalnie nie jestem zadowolony i większosć robi sie na manual . Dla informacji susze klon ,buk i olche w przekrojach od 32mm do 65mm .
Witam
Potrzebuje opini odnośnie dobrego sterownika do suszarni drewna
Posiadam suszarnie o pojemnosci 15m3 lecz mam zamiar rozbudowe o jeszcze jednom tylko o pojemności 25m3 . Z tego sterownika co obecnie
pośiadam niby automatyczny specjalnie nie jestem zadowolony i większosć robi sie na manual . Dla informacji susze klon ,buk i olche w przekrojach od 32mm do 65mm .
Witam. Sterowniki to osobny temat w suszeniu drewna ale odpowiem o tych rozwiązaniach które ja zakładam, i ich cena jest rozsądna i dają radę z gat. twardymi. Do pomiary wilgotności drewna użyj Tanela bez funkcji wilg. drewna i temperatury wariant podstawowy, cena ~ 2000. Ja mam swojego producenta który buduje sterowniki w półautomacie sterujące otwieranie, zamykanie kominków, tem. pow, wig, pow. Sam wprowadzasz 2 ostatnie dane w/g potrzeb wariant na twardym sprawdzony. c~800. Działa ter. mokry suchy. Nie sugeruj się drogimi automatami określającymi wilg. pow. na celulozie lub drewienka. Działają gorzej niż to co proponuję
Dziękuje za odp. Generalnie więkrzośc producętów bazuje na wkładce z
celulozy, deszczułka ,lub celuloza z paseczkami grafitu niby automatyka powina być na wysokim poziomie z racji rozwoju elektroniki ale widze ze to sie mija z prawdom niby bajery komputerki z super grafikom a jednak . Do Antoni, standardowo ustawienie temperatury powietrza i wilgotności tak by nie zasklepić drewna , co to za producent półautomatu oczywiście jeśli moge wiedzieć i jest to dozwolona na forum.
Witam. Powiem Tobie dlaczego masz kłopot ze sterownikiem, zresztą na liściu nie tylko ty. Sterowniki na celulozie przekłamują wig. pow. b. dużo w początkowej fazie, nie mówiąc, że nie wejdą na wilg. pow 90%, ale odczyty masz właściwe i te pierwsze 2-4 doby załatwiają sprawę. Wig. drewna w tego typu sterownikach zaczyna w miarę dobrze wskazywać poniżej 30%. Nie możesz za bardzo ingerować w sterownik, bo ma on ograniczniki i jak przeholujesz jakąś wartość to wraca do programu podstawowego lub wyłącza suszarnie. Tanel akurat funkcje wil. drewna w porównaniu z innymi ma najlepszą. W półautomacie sam prowadzisz suszenie i zmieniasz dane w/g potrzeb. Zakładając, że suszarnie sa sprawne, a że są małe to powinny być sterowne. Jeżeli chcesz kontakt podaj maila.
Witam i dziękuje za odpowiedz. Masz racje u mnie w lu-- to pokazuje ok
w przedziale 50/12 a poniżej to jajca sie dziejom .Generalnie to chciałem
znalez sterownik gdzie podejde sobie na luzaku i ot tyle namiar na e-meil
usng@o2.pl