Brzoza przy tarciu pręży sie na łożu POMOCY!!

Forum thread

5 posts
Ś
Świerzy Trakowy

Witam!

Mam problem z tarciem brzozy na traku poziomym.

Po zdjęciu oflisa z górnej cześci kłody odracam kłode i kłade na płaskiej powierzchni, po czym zaczynam trzeć BRZOZE na deski 25 dalej 45 i 55 mm

problem polega na tym, że brzoza pręży mi się (unosi) idealnie na środku co powoduje różnice w grubościach i duży odpad. Poradziłem się doświadczonemu trakowemu powiedział że to wina piły, zmieniłem ją i nic nie pomogło. Przyzanam się że tarłem do tej pory tylko sosne i nigdy nie miałem takiego problemu co z brzozą.

JAK ROZWIĄZAĆ PROBLEM?

↩️ 5 posts
Ś
Świerzy Trakowy 10 Oct 2012, 12:13

Witam!

Mam problem z tarciem brzozy na traku poziomym.

Po zdjęciu oflisa z górnej cześci kłody odracam kłode i kłade na płaskiej powierzchni, po czym zaczynam trzeć BRZOZE na deski 25 dalej 45 i 55 mm

problem polega na tym, że brzoza pręży mi się (unosi) idealnie na środku co powoduje różnice w grubościach i duży odpad. Poradziłem się doświadczonemu trakowemu powiedział że to wina piły, zmieniłem ją i nic nie pomogło. Przyzanam się że tarłem do tej pory tylko sosne i nigdy nie miałem takiego problemu co z brzozą.

JAK ROZWIĄZAĆ PROBLEM?

M
Michał 10 Oct 2012, 22:10

być o ok. 1/4 mniejsze niż dla drewna miękkiego

Ś
Świerzy Trakowy 11 Oct 2012, 08:21

Jakieś inne pomysły panowie?

T
trakowy 24 Oct 2012, 21:48

jeżeli z piłami masz wszystko ok i nie ściąga Ci ich w dół podczas cięcia to obracaj kłodę co dwa lub więcej przejazdów trakiem o 180 stopnii

D
doświadczony trakowy 27 Oct 2012, 15:43

Mam ogromne doświadczenie w tarciu brzozy i jeśli ktoś ci mówi że to wina pił to opowiada bzdury, bo przy złych piłach to piła faluje w drewnie, a nie kłoda wygina się na środku. Brzoza jest to taki gatunek drewna, który ma ogromne naprężenia wewnętrzne i zawsze będzie wyginała się kłoda na środku do góry. Jak obrócisz to boki będą opadały. RADA: wywieź ten swój złom za stodołę, a kup porządny trak z dociskami trzymającymi z obu stron kłody mogącymi naciągać w dół. W Niemczech takie stoją w co drugiej szopie.

↩️ Reply in thread

← Forum
Report a bug