Obniżka cen w portalu po indeksacji,po 31 marca.

Forum thread

34 posts
K
kos

Kierownictwo LP podpisując umowy portalowe ze swoimi klijentami nie brało pod uwagę takiej możliwości chociaż nie znało jeszcze cen z aukcji systemowych w oparciu o które MOŻE BYĆ dokonana indeksacja cen.Załóżmy, że 50% drewna w aukcjach systemowych zostało kupione po cenach minimalnych,wtedy indeksacji byśmy nie mieli(tak zakładam).Niektóre umowy portalowe zawierają klauzulę ,ktore informują kupującego,że po zgłoszeniu pisemnego sprzeciwu wobec zmiany cen (czyli PRZEWIDUJE SIĘ PODWYŻKĘ) , umowa ulegnie rozwiazaniu w odniesieniu do grupy handlowo-gatunkowej,której dotyczy indeksacja.Kupujący może zaakceptowac podwyżkę lub zrezygnować z drewna, które zostanie wystawione na e-drewnie i sprzedane zapewne po jeszcze wyższej cenie.Gratuluję wyrafinowania,mistrzostwo świata !. No cóż koniunktura na drewno okrągłe toczy się kołem,przypominam rok 2002 kiedy to nadleśnictwa brały kredyty na wypłaty dla pracowników.PIGPD w swoich protestach jest bezsilne i nie potrafi zorganizować skutecznej akcji sprzeciwu przemysłu drzewnego wobec praktykom utrzymywania cen drewna na wysokim poziomie i ciągłym zmianom zasad sprzedaży.Uważam ,że należy nie dopuścić do podwyższenia cen drewna w umowach portalowych w 2013 rok.Mam nadzieję ,że wszystkim kupującym na tym zależy. Jak to zrobić ?.

↩️ 34 posts
K
kos 3 Feb 2013, 16:12

Kierownictwo LP podpisując umowy portalowe ze swoimi klijentami nie brało pod uwagę takiej możliwości chociaż nie znało jeszcze cen z aukcji systemowych w oparciu o które MOŻE BYĆ dokonana indeksacja cen.Załóżmy, że 50% drewna w aukcjach systemowych zostało kupione po cenach minimalnych,wtedy indeksacji byśmy nie mieli(tak zakładam).Niektóre umowy portalowe zawierają klauzulę ,ktore informują kupującego,że po zgłoszeniu pisemnego sprzeciwu wobec zmiany cen (czyli PRZEWIDUJE SIĘ PODWYŻKĘ) , umowa ulegnie rozwiazaniu w odniesieniu do grupy handlowo-gatunkowej,której dotyczy indeksacja.Kupujący może zaakceptowac podwyżkę lub zrezygnować z drewna, które zostanie wystawione na e-drewnie i sprzedane zapewne po jeszcze wyższej cenie.Gratuluję wyrafinowania,mistrzostwo świata !. No cóż koniunktura na drewno okrągłe toczy się kołem,przypominam rok 2002 kiedy to nadleśnictwa brały kredyty na wypłaty dla pracowników.PIGPD w swoich protestach jest bezsilne i nie potrafi zorganizować skutecznej akcji sprzeciwu przemysłu drzewnego wobec praktykom utrzymywania cen drewna na wysokim poziomie i ciągłym zmianom zasad sprzedaży.Uważam ,że należy nie dopuścić do podwyższenia cen drewna w umowach portalowych w 2013 rok.Mam nadzieję ,że wszystkim kupującym na tym zależy. Jak to zrobić ?.

W
Wujek 3 Feb 2013, 18:42

Co to klauzuli o możliwości odstąpienia - to chyba właśnie ukłon w strone osób, które nie chcą płacić drożej. Z moich obserwacji wynika, że cena na S2B oraz S2A nawet na e-system była niższa niż w latach 2011-2012. Co do W_STANDARD ... na pewno liściaste spadło...

Rok 2002 już nie wróci i nic tego nie zmieni. Rynki mamy otwarte na zachód, o czym chyba wszyscy zapominają (w 2002 roku tak łatwo eksportowało się towar do Niemiec?)

N
Nemo 3 Feb 2013, 19:09

Rynki wprawdzie otwarte ale też zapchane bo masowy popyt spada powodowany postępująca pauperyzacją społeczeństw UE! Niemcy również zaczynają liczyć każde euro,dlatego nie rozpędzał bym się z tym urzędowym optymizmem made in L.P.

W
Wujek 3 Feb 2013, 21:44

Urzędowy optymizm? znowu zaczynacie ?

Po prostu sytuacja z 2002 roku nie wróci:)To nie pauperyzacja - to socjalizm tak działa. Wy chcecie socjalizmu w Polsce, więc możemy się spodziewać pauperyzacji i u nas:)

N
Nemo 3 Feb 2013, 23:06

Socjalizm w najbardziej złodziejsko-oligarchicznym wydaniu już jest u nas od dawna i ma się dobrze...niestety!

D
Dominik Jabłoński 4 Feb 2013, 11:06

droga.

Niestety rodrobnienie przemysłu, różne oczekiwania poszczególnych grup, patrzenie wyłącznie na czubek własnego nosa sprawia, że tej "jedności" nie ma.

W
Wujek ↩ Dominik Jabłoński 4 Feb 2013, 11:14

Panie Dominiku, patrzenie na przemysł drzewny jako na całość chyba przestało już obowiazywać. Różne są oczekiwania celulozowni, paleciarzy i tartaczników. Wspólne sa tylko w mianowniku cen drewna, ale popyt na poszczególne wyroby kształtuje sie zupełnie inaczej. Dlatego też każda grupa ma inne zadania zależne własnie od popytu na wyroby.

Co do socjalizmu - najmniej go było w 88 i 89 roku:)

D
Dominik Jabłoński ↩ Wujek 4 Feb 2013, 11:41

całościowo, a nie tylko tartaki) znajduje się pomiędzy globalnym, konkurencyjnym rynkiem wyrobów i monopolem Lasów Państwowych w temacie surowca.

Podstawowym problemem przemysłu jest dostępność surowca (wielkość pozyskania) i do "walki" w tym zakresie konieczne jest jego zjednoczenie.

Wszelkie inne działania dotyczące poziomu cen, metody sprzedaży itp. to pochodne i tu będą już działały siły interesów poszczególnych grup, więc wspólnie trudno będzie działać (co nie oznacza że nie jest to niemożliwe)

W
Wujek 4 Feb 2013, 13:39

pomiędzy konkurencyjnym rynkiem wyrobow a monopolem LP nie jest uwolnienie cen drewna na zasadach rynkowych? które ja rozumiem jako całkowite wyrzucenie mas na e-drewno, bez PLD? Czy rozwiazania które proponuje PIGPD są rynkowe? Dwa lata temu zaproponowano redystrybucję dóbr! Ingerencja rządu jest na pewno antyrynkowa. Trzeba więc odpowiedziec na pytanie: czy chcemy socjalizmu i brniemy w PLD, układy, skargi do ministrów, czy wolnego rynku i wyrzucamy masy na przetragi oraz z tego powiedzmy 30% masy na tzw spocie - tak jak na całym świecie?

L
Leo Vrinks ↩ Dominik Jabłoński 5 Feb 2013, 08:59

Swoistą paranoją jest w całym przypadku sprzedaży surowca drzewnego uważam fakt, iż LP jako organizacja państwowa wyznacza zasady sprzedaży robiąc to jednak nie w otwarty sposób, a wystepując jako obca niemal strona w biznesie. Dodać do tego trzeba faktycznie zbyt małe pozyskanie surowca w kontekście zapasu - w stosunku do potrzeb biznesu przetwarzającego drewno ale także jakości/stanu zdrowotnego drzewostanów bez odpowiedniego wiekowo pozyskania. Można tutaj smiało odnieść wrażenie, że cały system sprzedaży choć pozytywny jako aplikacja ogólnopolska, dostępna zewsząd był zaledwie niewielkim krokiem zmian, a celem nadal jest chronienie LP jako organizacji z poprzedniej epoki niestety.

A
Adam 5 Feb 2013, 13:42

Nie jesteśmy bezludną wyspą .Pytanie czy jesteś za wolnym rynkiem czy za sojalizmem nie jest pytaniem retorycznym .Sondaże wskazują że po 20 latach przemian gospodarczych znaczna część społeczeństwa tęśkni za socjalizmem. Gdzie jest wolny rynek ? Może zadać takie pytanie ? czy drewno opałowe sprzedawać lokalnym odbiorcom czy całość do energetyki . Czy nasz przemysł drzewny jest konkurencyjny w stosunku do zagranicy . Jaka jest "konsumpcja" drewna na 1 mieszkańca Polski w porównaniu do mieszkańca Niemiec . Ile m3 tarcicy za pensję kupi Niemiec w porównaniu z Polakiem . Przepraszam za uproszczenia ale gołym okiem widać że brak pomysłu i strategii rządu . "Róbta co chceta " W dzisiejszych czasach tak się nie da . Za słabi jesteśmy jako kraj żeby przekształcać się z duchem czasu. Być nowoczesnym bogatym państwem . Gdzie bogate państwo oznacza bogatych obywateli a nie urzędników i polityków.

D
diddy 5 Feb 2013, 16:09

Wuju/panie Dominiku- aktualny system sprzedazy jest proba znalezienia balansu pomiedzy: protekcja wlasnego rynku a wolnym rynkiem. Nie mozemy isc w alternatywe: wszystko na e-drewno- bo ten portal ma zbyt wiele wad i prowadzi do gry spekulacyjneja albo PLD bo ten jest poklosiem deficytu drewna (sterowanym przez LP). Pogdybam troche: 1) Gdyby Lasy chcialy (a moga) powiekszyc pule- przemysl uspokoilby sie i nie parl o nizsze ceny (ktore sa prosta zaleznoscia ceny o dzwignie popyt/podaz) 2) gdyby rzad widzial , ze w przemysl drzewny stymuluje wyniki bezrobocia - to wskazalby na zwiekszenie pozyskania bez mrugniecia okiem. (w koncu ktos te deski w tartaku musi przerzucic). 3) Gdyby przemysl mial swoja delegacje (o wspolnej wizji) to Lasy by tego nie wykorzystywaly. To naturalna pozycja negocjacyjna- kazdy z nas ja wykorzystuje. Jak widzicie wina jest po kazdej ze stron- tylko szkoda, ze wiekszosc spotkan konczy sie kurtuazyjnym "wezmiemy pod uwage postulaty strony drzewnej" a potem nic sie nie dzieje (patrz spotkanie z ministrem ostatnio). Potrzebna nam jest STRATEGIA SEKTORA LESNO DRZEWNEGO- ale dopoki lesnicy beda hermetyczni a drzewiarze krotkowzroczni (czubek wlasnego nosa)- dopoty w tej materii nic sie nie zmieni. Nie liczylbym tez na rzadzacych , ze wyjda z inicjatywa powstania takiej strategii. To wlasnia ta strategia prowadzilaby do uwolnienia cen i volumenow na e-drewno i wiekszej protekcji wlasnego rynku. Dzis brak strategii jest woda na mlyn dla Klenka, Klausnera etc... Pozdrawiam

N
Nemo 5 Feb 2013, 23:16

,,Gdzie bogate państwo oznacza bogatych obywateli a nie urzędników i polityków". Pod tym panskim akapitem,podpisuję się obydwiema rękami!Mam tylko wrażenie,że jesteśmy w mniejszości.

W
Wujek 6 Feb 2013, 00:30

Jeżeli w demokracji decyduje wiekszość, a kraju wśród pracujących mamy 1/3 urzędników to wyniki wyborów są znane:)

Co do pracy i bezrobocia - znam conajmniej 5 firm drzewnych z mojego regionu które bezskutecznie szukają pracowników od kilku miesięcy... więc z tym bezrobociem - ostrożnie.

Co do zwiekszenia puli pozyskania - tutaj bym patrzył jednak z umiarem - każda nagła ingerencja w rynek jest niekorzystna. Ja bym się zastanowił nad nadmierną ilością firm produkcyjnych (o czym wiekszość zapomina) - przykładu Brąszewic nie będe przytaczał:) Biznes drzewny, w porównaniu z innymi produkcyjnymi, jest stosunkowo mało kosztochłonny w pierwszym etapie - produkacj apalet czy opału. Sami możecie poczytać forym - teamt jest prosty. nie można regulować tego w żaden sposób, ale nalezy pamiętać, że dany rynek posiada odpowiednią ilośc zasobów, których nagle zmiekszać nie można - to jak głupie pompowanie przez USA dolarów w rynek. W długiej perspektywie - katastrofa. Polecam poczytajcie sobie Miltona Friedmana:)

Chciałbym kiedys uczestniczyś w takim spotkaniu, bo nie umiem odnieśc się do poziomu kurtuazji:) Może zostanę kiedyś zaproszony - kto wie.

A
Adam ↩ Wujek 6 Feb 2013, 06:35

Klopoty firm o których pan pisze wynikają z niskich plac w branży (praca cięzka ) Dane GUS rentowność branży 2,8 % (bliska zeru)

"Nagła interwencja w rynek " no tutaj to Pan "pojechałeś " od kilku lat LP ingerują w rynek (niech pan poczyta na forach )

nadmierna ilość firm produkcyjnych . Z danych GUS wynika że na przestrzeni 3 lat zartudnienie w branży spadło o 25 tyś, Czy Pan wie że IKEA ( Swedwody) przerabiają w Polsce 3,5 mln m3 . Ciekawe jakim cudem ?

Co do ilości zasobów czy może pan porównać polskie zasoby do niemieckich wraz z pozyskaniem procentowym.

A
Adam ↩ Nemo 6 Feb 2013, 06:42

Bogaci kupcy ,mieszcznie (klasa średnia ) oznaczała bogate miasta. To od 50 lat ludzie oddali władzę biurokracji (VIP) i przyglądają się (utrata instynktu samozachowawczego) jak władza ich okrada (podatki itp) jak władza się o nich troszczy jak są nieprodukcyjni (ZUS ) Ludziom to odpowiada , nie muszą myśleć bo to ciężka praca.Nasze czasy to apogeum. W socjaliźmie było ok 150.000 tyś urzędników . Teraz jest ponad 600.000 tyś.

A
Adam ↩ Wujek 6 Feb 2013, 06:44

Panie Wujku ale pan naiwny jeszcze . W demokracji wygrywa ten kto ma kasę , media , PR .

D
diddy 6 Feb 2013, 09:40

IKEA czy Swedwood przerabia te 3,5M m3- bo to chyba roznica? Oprocz Swedwoodow maja paru duzych dostawcow. Kolega Wujek nie moze chyba przyjac do wiadomosci (wyjsc poza dogmat lesny) , ze mozna wyciac wiecej. Jest to zrozumiale- po co ciac wiecej i sie narobic- ajk mozna wyciac mniej i grac podaza. Co do rynku i ilosci podmiotow- te bardziej konkurencyjne pozostana- reszta zamknie zaklad i pojdzie z torbami...zaden biznes nie jest wieczny (no chyba ze LP :)) . A propos - kasy, mediow i PR--szczytem rozrzutnosci jest kupowanie Polskich Kolei Linowych-widac, ze sa fundusze na koncie w BGZie :). Trzeba przyzyanc, ze LP maja swietna promocje (w TV, Radiu, internet etc)...a srodki na to...no coz :).

A
Adam ↩ diddy 6 Feb 2013, 10:07

Sedwood to marka należąca w 100 % do Ikei . Jeden właściciel (fundacja ) w Szwjcarii .Podatki w Szwajcarii . Chodzi mi o to jak to możliwe że przy tym systemie historia itp jest firma która potrafiła tak surowcowo się wpiąć w LP . Co do pana komentarza to 100 % potwierdzam . Działają wykorzystując wszystkie zdobycze korporacyjne i PR .

Ale Cesarstwo Rzymskie też upadło .Pycha i buta gubi ludzi i organizacje.

D
diddy 6 Feb 2013, 10:26

kazda informacje mozna zmanipulowac :). To gdzie te 3,5M m3 przerabiaja? W Wielbarku, Stepnicy ? bylem w Wielbarku- przerobiali 250tys... Stepnica chyba wieksza nie jest. Cos mi te 3,5 M m3 smierdzi

LP nikt nie ruszy. Mozna jedynie uzyc ich broni- MEDIA.

W
Wujek 6 Feb 2013, 12:15

- Ja nie jestem przeciwny zwiekszeniu masy pozyskania - ja jestem przeciwny decyzjom politycznym w zwiekszeniu masy pozyskania. Ja wiem, że was to nie przekona, ale PUL robione od 2009 roku zakładaja zwiększenie pozyskania (głownie przez przyrost zapasu oraz wejście w wiek rębności d-stanów z lat 1940-44) o ok 10 - 20%. Pewnie nie przekonam nieprzekonanych.

- LP ingerują w rynek, bo tego chcecie! Pan Adam też pisał, że każda grupa lobbuje za swoim.

- Swedwood przerabia 3,5 mln m3? Chyba w tym 2,5 mln to biomasa!

Nie wiem skąd takie dane - ja wiem, że ok 100-150 tys. planują kupować od właścicieli prywatnych, ok 200 - 300 tys kupują ze wschodu (plany mieli większe), kilka zakładów i ze 100 zewnętrznych dostawców. Ponadto IKEA nie umie robić płyt :)

- A co do kolei linowych:) coś trzeba z pieniędzmi robić:)

D
diddy 6 Feb 2013, 13:15

Co do podazy : to Szef marketingu na ostatnim spotkaniu u ministra powiedzial ile odebrano surowca z e-systemowego (II polrocze 2012). Kilka zdan pozniej Dyr Gen zapowiedzial ze pula co roku bedzie sie zwiekszac. Jak ktos umie rachowac - to wie, ze to co nieodebrano=dodatkowa pula. Ja rozumiem Lasy, ze nie chca przynosic strat (na poziomie n-ctwa) ale nie wystawienie na e-zwykle tej masy to gra podaza- i nazywaj to WUJU jak chcesz-ale to czysta gra podaza. Bo dobrze wiecie, ze jak wystawicie wiecej masy to przemysl kupi taniej. Ostatnio nawet LP zablokowalo MOnitor'a na drewno.pl > Teraz juz zadnego raportu (w miare obiektywnego) nie zobaczymy. I tak godzinami moglibysmy pisac o: podazy, inwestycjach , polityce informacyjnej Lasow Panstwowych....

W
Wujek 6 Feb 2013, 13:29

Co do niskich cen na e-drewno - dużo zależy od polityki informacyjnej - gros odbiorców nie śledzi tego na bieżąco, co też powoduje niższe ceny - normalnie, jak węgiel na spocie:)

Z tą grą podażową masz troszkę racji, ale niewielką rację - firmy do samego końca twierdziły że odbiorą towar. W dobrej wierze, w wiekszości przypadków trzeba kontrahentowi zaufać. U mnie zrezygnowano z 23 umów, a tylko 5 klientów miało jaja potwierdzić pisemnie o rezygnacji juz w październiku. Reszta trzymała towar do końca grudnia - teraz pisze bzdury o kryzysie i straszy sądami, jesli nie odstąpimy od KAR UMOWNYCH!!!

Nie tylko LP sa winne - skad taka podaz surowca w grudniu na e-drewno? A właśnie z nierzetelnych kontrahentów. I taki jegomośc w 2013 roku niestety, harmonogramu nie przesunie... (potem napisze na forum, może nawet tym, jakie to LP sa podłe i jak zabijaja w ten sposób przemysł).

D
diddy 6 Feb 2013, 13:47

Niestety z karami masz racje- ale podczas rozmow LP nie chcialy podwyzszac kar- a przemysl (co naturalne) tez nie chcial podwyzszania. Ale gdyby byla spojna polityka i strategia sektora lesno-drzewnego- to latwiej byloby wypracowac wspolne metody pracy z takimi "kontrahentami". A dzis mamy patrzenie spod byka- jeden na drugiego. Lesnika boli , ze wlasciciel tartaku jezdzi mercedesem- a drzewiarza, ze lesnik chodzi sobie kiedy chce na polowania :). Wszystko jest kwestia woli wspolpracy- a niewielu umie wzbic sie na wyzyny i spojrzec ciut bardziej obiektywnie na relacje LP- przemysl.

W
Wujek 6 Feb 2013, 13:58

U mnie w jednostce, na 46 osób zatrudnionych polują 3...

A grzyby zbiera może 5:)

A co do kontrahentów- mam swoich ulubieńców - jeden dzwoni i wyzywa mnie od betonu, komunistów i żydomasonów... ja komune pamiętam z teleranka, beton wylewałem pracujac i dorabiając na studiach, a sybmoli masońskich (oko w trójkącie) uczyłem się na religi:) i jak tu się można wznieść na wyżyny?

D
diddy 6 Feb 2013, 14:27

jaka spolecznosc takie wyzyny :). Najgorsze, ze nie mozesz mu nie sprzedac drewna. W normalnym przedsiebiorstwie (a za takie uwazaja sie Lasy) taki klient juz nigdy by NIC nie kupilby. Jak Ty masz ze 30-35lat - to lekko nie masz wsrod Pan referentek i ksiegowych :)

N
Nemo 6 Feb 2013, 16:29

Moim skromnym zdaniem,władza gorączkowo szuka sposobu sprywatyzowania LP.Nie będę zdziwiony, że gdzieś w zaciszu gabienetu ministerialnego ,,smaży się" stosowna ustawa! Wszystkie nasze problemy zastaną rozwiązane na jednym zamachem!

A
Adam ↩ diddy 7 Feb 2013, 13:01

To widziałem w kinie . Klient ktory się skarży - zdjęcie i na gablotę z tekstem Tego pana nie obsługujemy.

A
Adam ↩ diddy 7 Feb 2013, 13:03

U nas to leśnicy jeżdżą wypasionymi Jepami . A właściciele tartaków chodzą na polowania i grzyby . !!!!!!!

A
Adam ↩ Wujek 7 Feb 2013, 13:09

Ale LP winny surowiec przygotować , i jak minie termin odbioru wystawić na e-drewno . Jak po cichu zrobiły szpiegostwo przemysłowe że kontrahent nie odbierze surowca i surowca nie przygotowały to nie mogą naliczać kar . Raczej mogą karę zaplacić za nie przygotowanie surowca. (zapis w umowie)

A
Adam ↩ Nemo 7 Feb 2013, 13:13

Na pewno chcą zrobić skok na kasę (lokaty bankowe ) Wladza ma co chce ....polowanka , etaciki a jak trzeba to i Kolej Linową LP kupią . Bo coś z kasą trzeba robić .

W
Wujek 7 Feb 2013, 14:33

w jakimś wymyslnym projekcie geotermanym... może pod Toruniem:)

Ze 3 lata koleje zaczną przynosić straty i kupi je od LP jakis senator:)Albo jakas szedzka firma, czy inna chcaca kupić w Polsce bank.

J
Jan 8 Feb 2013, 07:07

Pewnie pan nie wie że to już nie projekt .w Toruniu pełen sukces temp pow 65 stopni złoża bardzo wydajne . Pół Torunia będzie ogrzewana .

N
Nemo 8 Feb 2013, 09:47

ma całkowitą rację,problem zrobił się z nadmiarem ciepła! Lobby ciepłownicze stanowczo protestuje gdyż dla nich to utrata kasy i pracy.Krótko mówiąc,jak za komuny,,klęska urodzaju"!

↩️ Reply in thread

← Forum
Report a bug