Ciała obce w drewnie

Wątek forum

7 wpisów
D
drwal

Mam pytanie: czy zabrudzone czoła dłużyc błotem i piaskiem można uznać jako wadę drewna?

↩️ 7 wpisów
D
drwal 8 lis 2014, 19:40

Mam pytanie: czy zabrudzone czoła dłużyc błotem i piaskiem można uznać jako wadę drewna?

P
Piotrek 10 lis 2014, 22:19

Nie, zabrudzenia od błota i piasku to nie wada drewna.

D
drwal 13 lis 2014, 21:31

Powiedz to niektórym odbiorcą którzy nie mając jak zbić ceny klasowego drewna wymyślają takie rzeczy a znawcy norm uznają to jako wadę.

M
mikołaj 29 gru 2014, 17:34

Wadą to nie jest ale połóż taką kłodę na traku w zimie bez oczyszczenia i ją potnij.

A
Adam ↩ klupa 30 gru 2014, 18:11

Oczywiście że jest to wada . Obciąża ona ZUL który przygotowywał zrywkę . Zrywka musi być wykonana w ten sposób że kłoda jest podwieszona w czasie transportu tak mają w umowach . Miałem taką reklamację , pracownicy ZUL szczotkami czyścili kłody . Piasek i błoto niszczy narzędzia piły i latem i zimą .

A
apollo 6 sty 2015, 09:28

To nie jest wadą według norm KJW obowiązujących w Polsce. Można ewentualnie w umowie kupna zastrzec, że nie odbierasz drewna zabrudzonego błotem lub jeżeli takowe się zdarzy obniżyć klasę.

A
Adam ↩ apollo 7 sty 2015, 20:34

W Polsce umowy przygotowują LP i albo pan podpisujesz to co przygotują albo spadasz pan. Nie ma możliwości wprowadzać zastrzeżeń itp...

↩️ Odpowiedz w wątku

← Forum
Zgłoś błąd