Ciecie fryzow bukowych

Тема форуму

9 дописів
Z
zbyszek

Witam mam pytanie czy oplaca sie sie zainwestowac w sprzet do produkcji polfabrykatow z drzewa lisciasteg?Chodzi mi o to ze chce ciac na deski drzewo trakiem tasmowym pozniej pociac na konkretne wymiary fryzy albo graniaki i wysuszyc w suszarni prozniowej.Mam swoj plac kolo domu i czy na tym da sie zarobic i jak sie wylicza ile kubikow drzewa wychodzi na 1 metr takiej fryzy.Z gory dziekuje za informacje

↩️ 9 дописів
Z
zbyszek 12 лип 2017, 01:12

Witam mam pytanie czy oplaca sie sie zainwestowac w sprzet do produkcji polfabrykatow z drzewa lisciasteg?Chodzi mi o to ze chce ciac na deski drzewo trakiem tasmowym pozniej pociac na konkretne wymiary fryzy albo graniaki i wysuszyc w suszarni prozniowej.Mam swoj plac kolo domu i czy na tym da sie zarobic i jak sie wylicza ile kubikow drzewa wychodzi na 1 metr takiej fryzy.Z gory dziekuje za informacje

T
technolog 12 лип 2017, 13:22

temat nie brać bo drogo ten interes wyjdzie.

Obecnie ceny liściaka są tak duże że niestety sporo osób działa w tym temacie po kosztach,

Interes się kalkuluje gdy fryza nie jest głównym pożądanym produktem. Opłaca się to na pewno firmą które mają kompleksy -tartak+suszarnie+linie optymalizerki+produkcje klejonki, blatów, podłogi.

Z
zbyszek ↩ technolog 12 лип 2017, 16:15

wychodzi finansowo.Wiec i ja chcialem tez taka otworzyc tylko musze zainwestowac w maszyny i suszarnie.Plac mam swoj wiec nie musze wynajmowac a zbyt bym mial bo sie orientowalem i pytalem.Tylko chcialem o jakies dodatkowe porady i opinie

L
luk 12 лип 2017, 22:41

Cena fryzy bukowej czterostronnie czystej suchej i struganej powinna się zaczynać od 2000złnetto/m3 drewno drogie dużo potrzeba duży odpad przy wycinaniu - przy suszeniu- przy struganiu wszystko drogie i trzeba się utrzymać każdy chce kupić najlepiej za darmo lub po pieniądzach i termin 60 dni.

Jeśli masz pewnych odbiorców i dobrą cenę możesz próbować

Z
zbyszek 13 лип 2017, 00:23

wysuszyc to w suszarni prozniowej same wyciete fryzy albo graniaki.

T
technolog ↩ zbyszek 13 лип 2017, 20:24

Ja osobiscie nie polecam suszenia w próżniowej lisciaka jakiego kolwiek, jakosc wypada slabo a za popekania czolowe to odrazu reklamacje wszyscy dają.

Fryze dąb na parkiet za dobre pieniadze sprzedarz, ale dostep do deba jest trudny a jak przetrzesz i sie okaże ze masz 70% III kl. i bielaste to do interesu dolozysz

Z
zbyszek ↩ technolog 13 лип 2017, 20:50

szybko i bez pekniec ale za to drogie suszarnie.Dlaczego niektorym sie to oplaca i to nie zle a tu wszyscy pisza ze odradzaja?

T
technolog 13 лип 2017, 21:31

Ja już mam w zakładzie jedną próżniówkę i dziękuje bardzo. Po pół roku używania od kwasu w dębie, wózek załadowczy który się wysuwa z suszarni cały nam zardzewiał i się wszystko rozpadło razem z kółkami. do tego co chwile są problemy z odprowadzaniem kondensatu. Informacje na stronie producenta to można w bajki wsadzić. niby to chodzi na pompie ciepła ale dopiero później, na początku musisz cały wsad suszarni nagrzać nagrzewnicami elektrycznymi.

Nie ma i nigdy nie było dobrej jakości suszenia przy szybkim suszeniu, fizyki jeszcze nikt nie oszukał. (a na pewno nie nadają się do suszenia fryzy graniakowe typu 50x50 to od razu odpada)

Z
zbyszek ↩ technolog 13 лип 2017, 21:48

tak jak pan pisze wjezdzanymi wozkiem do srodka.Moj znajomy ma takie i nie narzeka.Szybsze jest suszenie i lepsza jakosc tylko dluzej sie uklada material bo trzeba je ukladac na tych panelach.

↩️ Відповісти в темі

← Форум
Повідомити про помилку