odświeżenie zżółkniętej podłogi

Wątek forum

3 wpisy
M
magda

Witam,

Mam w domu podłogę warstwową z drewna dębowego, lakierowaną. Jest ona w dosyć dobrym stanie, ale bardzo zżółkła z czasem. Czy taką podłogę da się odświeżyć bez cyklinowania? Zdaję sobie sprawę, że to spore przedsięwzięcie, ale dałoby się na przykład zmyć lakier i nałożyć na podłogę ług, żeby zlikwidować żółty odcień? Może jakieś inne sposoby? Nie chciałabym jej malować, dobrze byłoby zachować naturalny wygląd i rysunek słojów drewna.

↩️ 3 wpisy
M
magda 25 wrz 2017, 12:31

Witam,

Mam w domu podłogę warstwową z drewna dębowego, lakierowaną. Jest ona w dosyć dobrym stanie, ale bardzo zżółkła z czasem. Czy taką podłogę da się odświeżyć bez cyklinowania? Zdaję sobie sprawę, że to spore przedsięwzięcie, ale dałoby się na przykład zmyć lakier i nałożyć na podłogę ług, żeby zlikwidować żółty odcień? Może jakieś inne sposoby? Nie chciałabym jej malować, dobrze byłoby zachować naturalny wygląd i rysunek słojów drewna.

J
jokohama 21 paź 2017, 20:32

Spróbuj najpierw mydłem do podłóg wyczyścić plamy. Na przyszłość polecam dobre lakierowanie Vidaronem, jeśli kiedyś w przyszłości zajdzie jednak konieczność cyklinowania i ponownego pokrywania podłogi warstwą. :)

P
patt 29 paź 2017, 22:57

No jasne, że lakierowanie to zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż usuwanie plam po złym lakierowaniu. :) Ewentualnie spróbuj mydłem podłogowym.

↩️ Odpowiedz w wątku

← Forum
Zgłoś błąd