Witam, rozglądam się za nową wielopiłą dwuwałową, zastanawiam się między maszyną firmy Walter WD 250/350 KBA a Drew-met WD-200/240/M, i chciałbym poznać opinie kogoś kto z tymi maszynami pracował bądź ma je w swoich zakładach poznał je już trochę i może się na ich temat wypowiedzieć. Wielopiłe z drew-met widziałem przy pracy u jednego znajomego lecz przeciera on deski na palety jednorazowe i grubość przecieranej pryzmy nie przekracza tam 8 cm więc też nie wiem jak maszyna zachowa się jeśli przyjdzie mi na niej ciąć 14.
fajnie by było gdybyście podali od razu jaki wariant mocy jest przy maszynie którą opisujecie/oceniacie to też by mi pomogło jaką moc wybrać.
Pozdrawiam
Witam, rozglądam się za nową wielopiłą dwuwałową, zastanawiam się między maszyną firmy Walter WD 250/350 KBA a Drew-met WD-200/240/M, i chciałbym poznać opinie kogoś kto z tymi maszynami pracował bądź ma je w swoich zakładach poznał je już trochę i może się na ich temat wypowiedzieć. Wielopiłe z drew-met widziałem przy pracy u jednego znajomego lecz przeciera on deski na palety jednorazowe i grubość przecieranej pryzmy nie przekracza tam 8 cm więc też nie wiem jak maszyna zachowa się jeśli przyjdzie mi na niej ciąć 14.
fajnie by było gdybyście podali od razu jaki wariant mocy jest przy maszynie którą opisujecie/oceniacie to też by mi pomogło jaką moc wybrać.
Pozdrawiam
Jaka moc dla gr 10-12cm
To przy silniku 37kw do grubości pryzmy 10 cm to dobrze idzie, wyzsze to lepiej dwuwałową. Kolega robi deske na epala to ma waltera dół 37kw a góra 30kw i nawet dobrze idzie. Inny kolega ma stravisa i tam są silniki chyba po 50kw ale to trochę przesada. Zależy co będzie cięte, ilość pił na wale.
wśród wielopił
czymś uniwersalnym co by mi rozkroiło wstępnie kłodę na łaty i pryzmy.
Waltera to tylko do pryzmy się nadaje, czyli zrobić powiedzmy 14 cm grubości ale żeby ciąć np. 3 baliki na łate to nie da się. Łańcuch idzie środkiem. Musi byc tarczowy z gasienicą tak jak ma brodpol czy stravis. Taktakze nici z takiego pomysłu.
trak DREWMETU - trak kupiłem jako drugą ze wzgędu na zastosowane rozwiązanie umieszczenia silników pił głównych (szybkie przestawianie wymiaru - czego nie ma walter) jedna podstawowa różnica to jest dużo lepsze wykonanie solidniejsze materiały
Witam, dzięki za odpowiedzi w tym wątku, wielopiła została już zamówiona z firmy walter, teraz zastanawiam się nad trakiem, byłby mi potrzebny taki który przetnie od razu kłodę na pryzmę 10 jak i 14 bez potrzeby sortowania drewna i przestawiania maszyny, miał ktoś może z takim do czynienia? widziałem że firma amix ma takie, jednak słyszałem że ich maszyny dość szybko się "rozłażą"
Tak jak kolego wyżej poszukuje czegoś co by rozkroiło na pryzmy i najlepiej postawione w jednej lini produkcyjnej. Faktycznie gąsienica do takiego rozwiązania jest wymagana.
"Sebastian" przeciez Walter ma właśnie trak tarczowy do rozkroju kłód na pryzmy, do 35cm i 48cm średnicy.
Mam taką wielopiłę na sprzedaż . Zaraz ją wystawię na ogłoszeniach .
Jest nowiutka i ma może z 50 godzin pracy , a raczej mniej. Sprzedaję ją bo źle pomierzyłem miejsce na hali przed zakupem i w linii nie mieści się
ja wiem że walter ma takie coś, ale potrzebuje traka który bez zatrzymywania maszyny, zmiany wymiaru tulei lub przestawiania wymiaru, a co za tym idzie zatrzymywania całej produkcji, przetnę na nim kłodę grubszą(35-20cm) na pryzmę 14cm i kłodę cienką(20-13cm) na pryzmę 10cm. czyli na wale muszą być 3 piły i dwa łańcuchy które podają kłodę na piły. Wiem że gąsienica daje pewność lepszego ułożenia i prostego cięcia jednak wersja z gąsienicą jest raczej nie możliwa przy tym typie którego ja szukam, gdyż środek cięcia kłody w tym wypadku znajduje się w dwóch miejscach a gąsienica ma jeden.
Chodzi mi o coś takiego https://www.youtube.com/watch?v=9HXbOTU3Tqo
to jest trak od amixa tylko słyszałem że maszyny od nich już po dwóch latach potrafią się rozlatywać.
A tutaj bardzo fajna przeróbka waltera https://www.youtube.com/watch?v=A-2R76drY0U
z tym że w tym wypadku nie ma możliwości takiego cięcia materiału jak ja oczekuje